Terug naar het blogoverzicht
Lancering op het TransFuture Festival met Diederik Samsom

Lancering op het TransFuture Festival met Diederik Samsom

27 juni was het eindelijk zover: we mochten naar het TransFuture Festival in Groningen om daar Vergroenjegas.nl op de kaart te zetten. Met het hele team van Vergroenjegas.nl en een aanbieder hebben we de hele dag in de stand gestaan om uit te leggen wat Vergroenjegas.nl is en wat je er kan. Kritische vragen als “Is het groene gas wel echt duurzaam?” en “Komt het groene gas ook echt bij mij binnen?” werden daarbij door jullie niet geschuwd.

Kritische vragen

En terecht ook! Want is groen gas wel echt duurzaam? Er komt immers wel CO2 bij vrij als je het gas verbrandt. Toch valt het wel onder duurzame energie. Dat heeft te maken met de bronnen: dat zijn afvalstromen die anders dezelfde hoeveelheid CO2 zouden uitstoten als wanneer we er niets mee doen. De CO2 die daarbij vrijkomt wordt weer binnen een hele korte tijd opgenomen door de bron, zoals planten en dieren. Zo heb je een hele korte kringloop, waardoor het duurzaam en hernieuwbaar is.

Ook de vraag over of groen gas echt bij jou binnenkomt wanneer je een certificaat aanschaft is een goede vraag, waarvan het antwoord niet zo simpel is. Het hangt namelijk af van de afstand van je huis tot de vergister van de boer, afvalverwerker of andere partij waarvan jij gas koopt. Als je ernaast woont, is de kans groot dat je sowieso groen gas van de aanbieder binnenkrijgt, alleen kun je het niet herkennen als groen gas (het heeft immers dezelfde eigenschappen als aardgas).

Met je certificaat zorg je ervoor dat de aanbieder waarvan jij het hebt gekocht, groen gas kan blijven produceren. Hoe meer mensen bij een aanbieder certificaten kopen, hoe meer zij kunnen produceren. Maar dat betekent helaas niet dat jij automatisch fysiek groen gas binnen krijgt, maar je draagt wel bij aan meer groen gas in het leidingnet in Nederland en daarmee dus ook een hoger percentage groen gas in je huis; eigenlijk net als met groene stroom.

Overhandiging met Diederik Samsom

Op het TransFuture Festival hadden we ook het genoegen om een certificaat te mogen overhandigen aan Diederik Samsom, voorzitter van de klimaattafels en voorvechter van een duurzame samenleving. Hij heeft van ons 300 m³ groen gas cadeau gekregen om groen te stoken, genoeg om het voorjaar en het najaar mee door te komen. Zoals hij in z´n verhaal later op de avond aangaf, is dat straks zelfs genoeg om, met een hybride warmtepomp, je huis te verwarmen. Zo kan straks iedereen duurzaam verwarmen!

In de krant

De volgende dag bleken we zelfs een plekje te hebben gekregen in het plaatselijke dagblad! Dat artikel is hier te lezen.