Terug naar het blogoverzicht
Minimaal groen stoken: 3 belangrijke tips om te besparen

Minimaal groen stoken: 3 belangrijke tips om te besparen

Wil jij ook zoveel mogelijk besparen, zo min mogelijk betalen én zo groen mogelijk stoken? Lees dan deze tips hoe jij vandaag al kan besparen!

Trek een warme trui aan

Het klinkt misschien cliché, maar trek eens een warme trui aan en zet je kachel een graad lager. Dat bespaart je gemiddeld al €80,- aan gas per jaar! ’s Nachts en wanneer er niemand thuis is kan de kachel op 15 graden. Kun je nog weer eens €210,- besparen, net als wanneer je alleen vertrekken verwarmt waar je veel bent.

Houd de warmte binnen en de kou buiten

Je kan op veel verschillende manieren isoleren: dakisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, HR++ glas en nieuwe kozijnen kunnen forse besparingen opleveren tot wel €600,- voor een slechtgeïsoleerd huis. Maar het kan ook al een stuk makkelijker.

Plak bijvoorbeeld eens wat radiatorfolie achter je radiatoren. Je ziet er niets van, maar het bespaart je wel €7,- per vierkante meter, omdat de warmte je woning in gaat in plaats van de muur in.

Ook tochtstrips plaatsen kan wat schelen, vooral ook in comfort, omdat het dan minder tocht in huis. Het isoleren van radiatorleidingen in de ruimtes die je niet gebruikt, zoals een berging of rommelzolder, bespaart je ook nog weer eens wat extra geld en is zo gepiept. Als je dan ook de deuren dichthoudt, bespaar je nog weer enkele tientjes per jaar extra.

Neem een hybride warmtepomp

Je kan natuurlijk ook rigoureuzer aan de slag gaan door je verwarmingsinstallatie aan te pakken. Je kan bijvoorbeeld nu al een hybride warmtepomp nemen. Dat is een soort best of both worlds waarbij een elektrische warmtepomp gecombineerd wordt met een HR-ketel en is nu al toepasbaar in de meeste huizen, waaronder misschien wel die van jou!

Standaard verwarm je dan met de warmtepomp, maar als het heel erg koud is en er geen duurzame elektriciteit beschikbaar is, neemt de HR-ketel de taak van het verwarmen over. Het systeem houdt zelf in de gaten wat wanneer gunstig is. Daarom kun je nu al 40%  minder gas verbruiken dan dat je doet zonder warmtepomp. En het mooie is: hoe meer je isoleert en hoe lager de watertemperatuur is die je verwarming moet maken, hoe groter je besparing is. Helemaal no regret dus!

Aan de slag!

Nu is de beste tijd om aan de slag te gaan met bovenstaande tips. Zo ga je goed voorbereid het najaar in en heb je maximaal profijt van je maatregelen. Veel succes!

Thomas Engberts